Cycling4School

Cycling4School is een project waarbij kinderen (en hun ouders!) lopend of fietsend naar school komen om zoveel mogelijk punten te verdienen. Met deze punten spaart de school voor een event of campagne op school voor veiliger verkeer of meer bewegen, ter waarde van €500,-! Het idee achter Cycling4School is dus dat ouders samen met hun kind(eren) het prijzengeld bij elkaar fietsen of lopen.

Ervaringen van scholen laten met deze actie wel 10% minder auto’s rondom school zien. Dat maakt de schoolomgeving veiliger en prettiger. Daarnaast is lopen en fietsen ook gewoon goed voor ouder en kind. Het is gezellig en het kind doet ervaring op in het verkeer. Belangrijk als het zélf naar de middelbare school gaat fietsen.

Hoe werkt het?
Het Cycling4School project bevat verschillende stappen:

  1. Er wordt een schouw gedaan rondom de school. Deze schouw maakt inzichtelijk hoe de verkeerssituatie in de omgeving van de school is. Ook geeft de school 3 problemen aan rondom het haal- en brenggedrag van de ouders. 
  2. Er wordt een 'gecamoufleerde' 0-meting gedaan op school. Dit houdt in dat leerkrachten bijhouden hoe de kinderen naar school komen, maar dat hier vooraf geen aandacht op gevestigd wordt. Dit geeft dus een goed beeld van de huidige situatie hoe de kinderen naar school komen. 
  3. Er wordt een actieweek gehouden waarin er volop aandacht is voor het lopend en fietsend naar school komen. Met de auto mag ook, als deze maar op een veilige plek geparkeerd wordt en het laatste stukje naar school wordt gelopen. De leerkrachten leggen in de klas vast hoe de kinderen naar school zijn gekomen. 
  4. Aan het einde van de actieweek berekenen de organisatoren het aantal bij elkaar verdiende punten. JOGG zet de punten om in geld voor de school. Met de verdiende €500,- kan de school bv. oversteeklessen laten uitvoeren om de schoolomgeving veiliger te maken of een spannende fietsskillstest of longboardles laten geven om kinderen meer en veiliger te laten bewegen.
Ook geïnteresseerd in dit project? Neem dan contact op met JOGG Vlaardingen via info@joggvlaardingen.nl. Je kunt ook terecht op de website van Cycling4School voor meer informatie. 

Resultaten
In november 2019 heeft een pilot van dit project plaatsgevonden op 3 basisscholen in Vlaardingen. Dit met groot succes, want er werd volop lopend en fietsend naar school gegaan! Wethouder Bart Bikkers heeft de prijzen uitgereikt waar de scholen nu een mooie activiteit mee kunnen laten uitvoeren. Benieuwd hoe deze uitreiking ging? Zie dan dit bericht op onze website

Onderstaande video geeft een mooie compilatie van de actieweek van november.

Delen