Nieuws

Gezonde Schoollunch OKC De Wereldwijzer

Wat is het effect van een gezonde schoollunch op het eetgedrag van kinderen?

Dit en meer wordt onderzocht in het project ‘Gezonde Schoollunch’ waar drie basisscholen in Nederland, onder meer OKC De Wereldwijzer van Stichting Wijzer, aan meedoen. De kinderen mogen elke dag kiezen van een lunchbuffet dat bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Een paar keer per week is er wat extra’s zoals soep, salade, een eitje of fruit.

Het onderzoek 

Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam doen met verschillende partners onderzoek naar een gezonde schoollunch. Tot aan de meivakantie krijgen kinderen op de drie deelnemende basisscholen tijdens de lunchpauze een gezonde lunch aangeboden. De onderzoekers willen in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van deze gezonde lunch die zij zelf mogen samenstellen met de producten die aangeleverd zijn. Verder bekijken ze of kinderen na een gezonde lunch ook buiten schooltijd anders gaan eten. Het onderzoek kan een leidraad zijn voor verschillende lunchconcepten op Nederlandse basisscholen. Stel je eens voor dat alle 1,5 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd in Nederland samen gezond zouden lunchen op school?

Waarom een gezonde lunch op school?

Slechts één op de vier kinderen van 1 tot 12 jaar eet voldoende fruit en groente (CBS, 2017). Melk en yoghurt worden steeds vaker vervangen door alternatieven met veel suiker. Ook zijn er grote verschillen in de samenstelling en kwaliteit van de meegebrachte broodtrommels tussen kinderen op school en tussen scholen onderling. Monique Vingerhoeds (WUR), projectleider Gezonde Schoollunch: “Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid en prestaties van kinderen. Bovendien kunnen kinderen dankzij een gezonde schoollunch op jonge leeftijd leren om gezond te eten. Jong geleerd is oud gedaan!”.

OKC De Wereldwijzer

Het profiel van het kindcentrum is "Leren is Topsport". Om topsport te kunnen uitoefenen moeten we in een goede conditie zijn. Daarvoor is gezonde voeding en bewegen ook heel belangrijk. Reden genoeg voor OKS De Wereldwijzer om hieraan mee te doen!

Heeft u vragen over het project of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op via info@joggvlaardingen.nl

Alle hulp is welkom,
in welke vorm dan ook ...