Nieuws

Schoolwaterdrinkers drinken minder zoete dranken

Er zijn al vijf Vlaardingse scholen, die zijn overgestapt op schoolwater! Dit zijn Het OKC Het Breinpaleis, OBS Klimop, ‘t Palet locatie Holy, IKC Prins Willem Alexander en OKC De Wereldwijzer.

De kinderen van de genoemde scholen doen gemiddeld al 1,5 jaar mee met Schoolwater. JOGG-Vlaardingen (Jongeren Op Gezond Gewicht) vraagt de kinderen op deze scholen jaarlijks wat en hoeveel ze drinken. Gebleken is dat de kinderen door het Schoolwater gedurende de dag minder zoete dranken drinken. De grootste verandering is zichtbaar tijdens de kleine pauze. Een zeer positief gevolg dus, want deze kinderen krijgen structureel minder suiker binnen. Dat scheelt zo al zes kilo suiker per jaar per kind.

Bij het Breinpaleis en de Klimop zijn de kinderen volledig over op Schoolwater. Op deze scholen worden bijna geen pakjes of zoete dranken gedronken in de kleine pauze op school. Ron Winters, directeur OKC Het Breinpaleis: ‘Ik zie heel veel voordelen van het Schoolwater: het is gezond, er is geen onderscheid meer in drankjes tussen de kinderen, de kinderen raken er snel aan gewend en de ouders hebben geen extra kosten, omdat school de bidons koopt.’ Patries Otten, directeur OBS Klimop: ‘Een groot voordeel is dat kinderen meer water drinken. Ook kinderen, die zeggen dat ze geen water lusten, drinken na verloop van tijd mee’.

Meer scholen aan het Schoolwater
JOGG gaat de komende tijd meer scholen in Vlaardingen benaderen om deel te nemen aan het Schoolwaterproject. Ze gaat er vanuit dat het positieve voorbeeld van de deelnemende scholen deze scholen zal motiveren om enthousiast deel te gaan nemen. JOGG ondersteunt de basisscholen om een gezonde leefstijl structureel meer aandacht te geven. Dit kan al met relatief kleine stappen, bijvoorbeeld door van frisdrank of andere dranken over te stappen op schoolwater uit de kraan.

Alle hulp is welkom,
in welke vorm dan ook ...