Gezondere sportkantine: juist nu

Dinsdag 15 december 2020

Vanaf januari wordt de kantinescan vervangen door ‘Mijn Team:Fit’, waar een checklist bij hoort op de thema’s voeding, roken en alcohol. Verenigingen kunnen zelf kiezen met welk thema ze aan de slag gaan. Het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als de verenigingen uiteindelijk op alle drie de thema’s stappen zetten richting een gezondere sportomgeving!


Juist nu!
Juist in deze tijd is eigenlijk iedereen wel bezig met zijn of haar gezondheid: we maken de keuze om meer te bewegen en gezonder te eten. Alle sportkantines zijn een langere tijd gesloten geweest in verband met de corona maatregelen, waardoor de voorraad leeg is en de inkoop meestal stil heeft gelegen. Het is dus het ideale moment om te starten met een gezonder (aanvullend) aanbod! 


Gezondere sportkantine
Het verschil tussen een gewone sportkantine en een gezondere sportkantine is dat in elke productgroep ook een gezonder alternatief aangeboden wordt. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een volkoren tosti naast de witte tosti. Voor alle producten in de kantine is er een alternatief voor een gezondere keuze,


Plaatselijke voorbeelden
In Vlaardingen zijn de volleybalvereniging Move4U en voetbalvereniging VFC al flink aan de slag gegaan met de gezondere sportkantine. Deze verenigingen hebben nu als eerste in Vlaardingen mooie stappen gezet op het gebied van gezondere voeding. Ze hebben een gezonde basis en gaan verder aan de slag om grotere stappen te zetten. Naast suikerdrankjes bieden zij bijvoorbeeld water aan als betere keuze. 


Tips&Tricks
Een kleine stap wat al voor veel vooruitgang kan zorgen, is het aanbieden van gratis water. Dit kan door middel van een watertappunt of een waterkan op de bar met bekertjes ernaast. Houd de snoep- en chips zakjes uit het zicht, bij kinderen is bekend dat ze willen hebben wat ze kunnen zien. Zorg er dus voor dat er betere opties zijn en zet gezondere keuzes bij de kassa of op de bar, zo kun je bijvoorbeeld een mandje met fruit aanbieden. Lijkt dit te duur? Zoek hiervoor dan een fruitsponsor in de buurt! Al is het maar een klein mandje, zodat de leden gratis of voor een kleine bijdrage een appel of banaan kunnen pakken voor de wedstrijd, iedereen wordt hier eigenlijk wel blij van! Bijvoorbeeld via het verenigingsbeleid, maar ook via de website en drukwerk van je club.


Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat de omzet niet daalt en zelfs stijgt als je gezondere producten gratis aanbiedt. Dit komt doordat er ook een andere doelgroep wordt aangesproken door de gezondere keuzes. Iemand die voorheen wellicht geen zakje chips of panini wilde kopen, zal nu wel een volkoren pistolet of appel willen kopen. Je geeft als sportkantine meer keuzes, dus zal je ook een bredere doelgroep trekken. 


Actie!
Team:Fit geeft naast advies over gezonder voedingsaanbod ook advies over een rookvrije sportvereniging en over het alcoholbeleid bij de club. De Team:Fit coach kan je ondersteunen op deze thema’s en helpen naar een gezondere sportomgeving. Als je je nu aanmeldt voor een gezonde sportkantine, ontvang je een tegoedbon van de Sligro ter waarde van 100 euro om je sportkantine een kickstart te geven met ‘lekker bezig’ producten! De actie loopt t/m eind maart. 


Meer weten of wil je aan de slag met een gezondere sportkantine? Neem dan contact op met de Team:Fit coach (eveline.pleijte@teamfit.nl) of via JOGG-Vlaardingen.