JOGG Vlaardingen verzorgt ‘gezonde Koek-en-Zopie

Donderdag 12 december 2019

Gezonde Koek-en-Zopie
In de week van 16 tot en met 20 december 2019 verzorgt JOGG gezonde Koek-en-Zopie. JOGG doet dit om aan te tonen dat lekker ook zeker gezond kan zijn. JOGG Vlaardingen heeft hiervoor in samenwerking met Frank Hazenberg en Gemeente Vlaardingen een gezonde IJsmop ontwikkeld. De koek bevat 75% minder suiker dan de originele IJsmop. Een panel van proefpersonen heeft verschillende versies van de IJsmop getest, zelfs één zonder suiker. Deze werd net iets minder lekker gevonden. Daarom is gekozen voor de IJsmop met 75% minder suiker. Frank Hazenberg heeft deze gebakken bij Zorgbakkerij De Vlinder (onderdeel van Middin) in Rotterdam. 

De Zopie die uitgedeeld wordt, is chocolademelk zonder suiker. Chocolademelk is goed na het sporten, dus ook na een uur intensief schaatsen. Chocolademelk bevat koolhydraten, proteïnen, vetten en water. Deze stoffen zijn allemaal belangrijk voor een goed herstel na het sporten. Extra voordeel van deze chocolademelk is dat deze geen suiker bevat en toch heel lekker is. 

De historie van de IJsmop
In Vlaardingen spreekt men van Vlaardingse IJsmoppen en in het Westland zegt men Vlaardingse moppen. In feite worden dezelfde koekjes bedoeld. Sinds mensenheugenis (vanaf circa 1887) zijn generaties Westlanders aan dit harde winterbaksel verslingerd geweest. Zodra het natuurijs sterk genoeg is, komen de schaatsers uit het hele Westland via de Vlaardingse Vaart naar Vlaardingen geschaatst. In Vlaardingen koopt men de IJsmoppen bij de bakker en bindt deze in een boerenzakdoek aan de broekriem. Wanneer ze thuis komen met de IJsmoppen dient dit als een bewijs in Vlaardingen te zijn geweest. Zijn de ijsmoppen heel bij thuiskomst, dan is dit het bewijs een goed schaatsenrijder te zijn. Aangezien ‘Hazenberg de echte bakker’ in 2014 in Vlaardingen de deuren sloot van de bakkerij en winkel, worden de IJsmoppen nu gebakken door Frank Hazenberg bij  ́Zorgbakkerij De Vlinder ́ (onderdeel van Middin) in Rotterdam.

Speciaal voor het Winterterras is nu dus samen met een panel van proefpersonen de gezonde IJsmop ontwikkeld. Een samenwerking tussen Frank Hazenberg, JOGG Vlaardingen en Gemeente Vlaardingen. 

JOGG Vlaardingen verzorgt ‘gezonde Koek-en-Zopie