Project Cycling4School

Dinsdag 19 november 2019

In de week van 25 t/m 29 nov doen de basisscholen CBS Het Anker, Kbs De Hoeksteen en Palet Holy mee aan het Cycling4School project. In deze week komen kinderen (en hun ouders!) lopend of fietsend naar school om zoveel mogelijk punten te verdienen. Met deze punten spaart de school voor een event of campagne op school voor veiliger verkeer of meer bewegen, ter waarde van €500,-!. Het idee achter Cycling4School is dus dat ouders samen met hun kind(eren) het prijzengeld bij elkaar fietsen of lopen.

Ervaringen van andere scholen laten wel 10% minder auto’s rondom school zien. Dat maakt de schoolomgeving veiliger en prettiger. Daarnaast is lopen en fietsen ook gewoon goed voor ouder en kind. Het is gezellig en het kind doet ervaring op in het verkeer. Belangrijk als het zélf naar de middelbare school gaat fietsen.

Naast het fietsen/ lopen naar school, worden er ook verschillende acties in de week gedaan om extra kracht achter de boodschap te zetten die het belang van bewegen en verkeer nóg duidelijker maken. Ook zullen er gesprekken plaatsvinden met de kinderen over hoe ze naar school komen en hoe ze dat vinden. 

Hoe het werkt?
Ouders brengen hun (kind)eren tijdens de actieweek van 25-29 november met de fiets of te voet naar school. Met de auto mag ook, als deze maar op een veilige plek geparkeerd wordt en het laatste stukje naar school wordt gelopen. De leerkrachten leggen in de klas vast hoe de kinderen naar school zijn gekomen. 

Aan het einde van de actieweek berekenen de organisatoren (JOGG, de gemeente Vlaardingen en SOAB adviseurs) het aantal bij elkaar verdiende punten. JOGG zet de punten om in geld voor de school. Met de verdiende €500,- kan de school bv. oversteeklessen laten uitvoeren om de schoolomgeving veiliger te maken of een spannende fietsskillstest of longboardles laten geven om kinderen meer en veiliger te laten bewegen. 

Meer lezen over het Cycling4School project? Kijk dan op http://www.cycling4school.nl, of bekijk onderstaande video waarin wordt verteld hoe het project in Breda is uitgevoerd.

Video