Week voor de Gezonde Jeugd en Nationale Suiker Challenge

Maandag 7 juni 2021

Naast de Week voor de Gezonde Jeugd vindt deze week ook de Nationale Suiker Challenge plaats, georganiseerd door het Diabetes Fonds. Wist je dat de gemiddelde Nederlander per week wel 99 (!) suikerklontjes aan toegevoegd suiker binnenkrijgt?! Te veel suiker zorgt o.a. voor overgewicht, darmklachten, vermoeidheid en tandbederf. Reden genoeg om er ook in de Week voor de Gezonde Jeugd aandacht aan te besteden! 

Vanuit JOGG Vlaardingen hebben we verschillend voorlichtingsmateriaal over suiker gemaakt. Onderstaand al dit materiaal op een rijtje:

Suikerposter tussendoortjes
Weet jij hoeveel suiker er in het tussendoortje zit dat je je kind meegeeft naar school? Wij hebben de meest meegenomen tussendoortjes op een poster gezet, zodat je precies kunt zien hoeveel suikerklontjes de koek of snack bevat. 

Klik hier om de poster te bekijken

Suikerposter dranken
Ook voor verschillende dranken hebben wij een suikerposter ontwikkeld. Op deze poster vind je, net als bij de tussendoortjes, precies hoeveel suikerklontjes er in een bepaalde drank zitten. Schrik niet, want dit is al snel heel veel! 

Klik hier om de poster te bekijken

Voorlichtingsfilm over suiker
Vanuit JOGG hebben we twee films over suiker gemaakt. In de eerste film vertellen we wat meer over wat suiker nu precies is, waar het in zit en waarom je lichaam het ook nodig heeft. In de tweede film leer je hoe je gemakkelijk kunt berekenen hoeveel suikerklontjes er in een bepaald product zitten. 

Klik hier voor film 1: Wat is suiker precies?

Klik hier voor film 2: Aan de slag met suikerklontjes

Suikerklontjes quiz
Wil jij je (jonge) kinderen op een speelse manier leren hoeveel suiker er in een bepaald product zit? Doe dan samen de suikerklontjes quiz! 

Klik hier voor het quizformulier + de antwoorden

Bereken het aantal suikerklontjes
Zijn je kinderen iets ouder? Dan kun je samen gaan berekenen hoeveel suikerklontjes er in een bepaald product zitten. Gewapend met pen, papier, schaar, lijm en rekenmachine kun je er een hele leuke opdracht mee maken! 

Klik hier voor het opdrachtformulier en de antwoorden

Klik hier voor het document met etikettes en voedingswaarden

Klik hier voor de invulposter

Klik hier voor uit uitknipvel met suikerklontjes 


VEEL PLEZIER EN SUCCES!

Video